Eerste bezoek peuterspeelzaal

Licht leeft op het water, schets van performance 2016

Licht leeft op het water,  schets van performance, 2016

Eerste bezoek peuterspeelzaal
Op 21 januari 2016 bezocht ik voor het eerste een peuterspeelzaal in Almere, een inspirerende eerste ontmoeting. Er was een mooie focus. De kinderen keken met mij met aandacht naar hoe het potlood werd geslepen en het slijpsel in de emmer viel.

Ik ga uitzoeken hoe ik kinderen kan uitnodigen om mee te doen zonder woorden te gebruiken. Kinderen hebben dan ook de keuze om te blijven kijken. Een mogelijkheid kan zijn dat ik de potloden naar de kinderen rol. Daarnaast kan ik in het begin de tijd nemen om de verschillende handelingen te introduceren.

In het project van 2Turven Hoog wil ik een connectie leggen tussen mijn tekeningen, performance en mijn achtergrond als docent, een connectie tussen al mijn verschillende rollen als kunstenaar/ maker. Tijdens mijn eerste bezoek aan de peuterspeelzaal realiseerde ik dat ik een advies die ik eerder die week aan een cursist had gegeven ook op mij zelf moet toepassen. Je moet geduld hebben voor een tekening en niet denken dat je in een laag klaar bent. Een tweede of derde laag over een tekeningen heen zetten intensiveert de diepte van de tekening. Tijdens mijn bezoek in de peuterspeelzaal wilde ik het tekenvel te snel vol maken, uit angst dat ik het vel niet vol kreeg. Met als gevolg dat dit gedeelte van de performance te gespannen/ gestrest was en kinderen vervolgens zelf ook te gehaast gingen tekenen. Er mist op dat moment een aandacht voor de handeling, omdat ik deze zelf ook niet had tijdens de handeling. In het vervolg mag ik meer tijd en rust nemen voor het tekenen.